Vepřový tomahawk steak s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a bramborovým pyré

Vepřový tomahawk steak s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a bramborovým pyré

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

2 ks Vepřový Tomahawk steak
1 špetka Čerstvě mletý pepř (na steak)
1 špetka Sůl (na steak)
1 ks Šalotka nebo malá cibule (na omáčku)
1 lžička Hrubozrnná hořčice (na omáčku)
100 ml Vývar (na omáčku)
200 ml Smetana ke šlehání (na omáčku)
5 ml Citronová šťáva (na omáčku)
1 špetka Čerstvě mletý pepř (na omáčku)
1 špetka Sůl (na omáčku)
50 g Slanina nebo pancetta (na fazolky)
1 ks Šalotka nebo menší cibule (na fazolky)
0.5 ks Červená paprika (na fazolky)
150 g Zelené fazolky mražené či čerstvé
0.5 stroužek Česnek (na fazolky)
1 špetka Čerstvě mletý pepř (na fazolky)
1 špetka Sůl (na fazolky)
500 g Brambory – varný typ C hmotnost včetně slupky (na pyré)
50 g Máslo (na pyré)
115 ml Plnotučné mléko (na pyré)
1 špetka Muškátový oříšek (na pyré)
1 špetka Sůl (na pyré)
1 balení Mladé mrkvičky (na dokončení)
1 balení Čerstvé klíčky, mikrobylinky nebo bylinky (na dokončení)
1 špetka Sůl (na dokončení)

Postup přípravy

1. Postup na steak

Maso si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Zároveň steak vyndejte alespoň 30 min. pře začátkem přípravy z obalu.

Steak osolte a opepřete. Maso neumývejte!

Rozpálenou pánev potřete tukovou částí masa (popř. špekem) a opékejte postupně z obou stran – každé straně dejte zhruba 5 minut dle tloušťky steaku. Vepřové maso nesmí být uvnitř syrové. Ze začátku můžete pracovat při vyšší teplotě, po chvíli ji ale snižte, aby se maso nepřipálilo. Nezapomeňte steak opéct i ze stran, zejména ze strany tukové části.

Hotový tomahawk dejte stranou a nechte 5 minut odpočívat.

2. Postup na omáčku

Omáčku si připravte ve stejné pánvi, kde jste připravovali steak. Jen pokud by se tuk z masa příliš přepálil, pánev vytřete a dejte do ní rozehřát lžíci přepuštěného másla nebo rostlinného oleje. V opačném případě pracujte s tukem z masa, na kterém restujte najemno nakrájenou šalotku nebo cibulku.

Asi po 1 minutě přidejte 1 lžičku hrubozrnné hořčice a orestujte.

Dále vše zalijte vývarem, smetanou a zlehka osolte. Nechte omáčku zhruba 3 minuty probublávat, dokud nezhoustne.

Omáčku rozmixujte dohladka a vraťte do pánve. Pokud nevlastníte mixér, který vytvoří dokonale hladkou omáčku, můžete ji propasírovat přes jemné sítko. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou citronové šťávy. V případě potřeby přidejte i více hořčice.

3. Postup na zelené fazolky

V rozpálené pánvi nasucho opékejte nadrobno nakrájenou slaninu nebo pancettu.

Jakmile je opečená do křupava, přidejte do pánve na kolečka nakrájenou šalotku nebo cibuli a pozvolna restujte dozlatova.

Dále přidejte omyté a na proužky nakrájené papriky.

Po asi 1 minutě přidejte i zelené fazolky - můžete podlít malým množstvím vývaru nebo vody a za stálého míchání nechat tekutinu zredukovat. Čerstvé fazolky můžete před restování krátce zblanšírovat - tedy vhodit do osolené vroucí vody, nechat 1 minutu vařit a poté scezené vložit do misky s ledovou vodou. Na pánvi pak stačí osušené fazolky zprudka opéct.

Restujte, dokud nejsou fazolky teplé a měkké na skus. Nakonec přidejte půlku stroužku utřeného česneku a krátce zarestujte, dokud se nerozvoní. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

4. Postup na bramborové pyré

Brambory omyjte a celé i se slupkou uvařte do měkka.

Sceďte. Uvařené brambory opatrně oloupejte a vraťte je zpět do vysušeného hrnce.

Dále je třeba brambory rozšťouchat, nastrouhat na jemném struhadle nebo prolisovat. Málokdo má však lis na brambory, proto postačí důkladné rozšťouchání – dejte si však záležet, ať je kaše co nejjemnější. Přidejte máslo a brambory rozšťouhejte spolu s ním.

Pokud chcete mít pyré opravdu jemné, nyní jej můžete propasírovat přes jemné sítko a zbavit se tak i případných zbylých kousků brambor.

Mléko lehce ohřejte, přidejte k základu a hrnec vraťte na plotnu. Za stálého míchání metličkou zahřívejte, dokud nevznikne nadýchaná kaše. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.

5. Postup na dokončení

K servírování si můžete připravit i mladou mrkvičku. Tu je zlehka oškrábejte, omyjte a na pánvi na přepuštěném másle restujte na mírném ohni ze všech stran - pánev můžete přikrýt pokličkou, aby se mrkev zároveň podusila a změkla. Nakonec osolte, případně zakápněte medem.

Hotový steak můžete podávat vcelku nebo jej z části nakrájet na silnější plátky.

Steak podávejte s bramborovým pyré, zelenými fazolkami se slaninou a paprikou, mrkvičkami a hořčičnou omáčkou.

Nakupte potřebné ingredience

Vepřový Tomahawk steak (2 ks)

Čerstvě mletý pepř (na steak) (1špetka)

Sůl (na steak) (1špetka)

Šalotka nebo malá cibule (na omáčku) (1 ks)

Hrubozrnná hořčice (na omáčku) (1lžička)

Vývar (na omáčku) (100 ml)

Smetana ke šlehání (na omáčku) (200 ml)

Citronová šťáva (na omáčku) (5 ml)

Čerstvě mletý pepř (na omáčku) (1špetka)

Sůl (na omáčku) (1špetka)

Slanina nebo pancetta (na fazolky) (50 g)

Šalotka nebo menší cibule (na fazolky) (1 ks)

Červená paprika (na fazolky) (0.5 ks)

Zelené fazolky mražené či čerstvé (150 g)

Česnek (na fazolky) (0.5 stroužek)

Čerstvě mletý pepř (na fazolky) (1špetka)

Sůl (na fazolky) (1špetka)

Brambory – varný typ C hmotnost včetně slupky (na pyré) (500 g)

Máslo (na pyré) (50 g)

Plnotučné mléko (na pyré) (115 ml)

Muškátový oříšek (na pyré) (1špetka)

Sůl (na pyré) (1špetka)

Mladé mrkvičky (na dokončení) (1balení)

Čerstvé klíčky, mikrobylinky nebo bylinky (na dokončení) (1balení)

Sůl (na dokončení) (1špetka)