Milí zákazníci, na Velikonoční pondělí 21. dubna mají naši kurýři zasloužené volno, aby mohli na koledu.

Špaldové jidáše

Špaldové jidáše

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g Celozrnná špaldová mouka
200 ml Smetana na vaření
100 ml Mléko
70 g Ghí
2 ks Žloutky
80 g Třtinový cukr
25 g Čerstvé droždí
1 ks Vejce (na potření)
2 lžíce Med (na potření)
1 lžíce Máslo (na potření)

Postup přípravy

1. Připravíme kvásek

Smícháme 25 g čerstvého droždí, 1 lžíci mouky, 100 ml mléka a 1 lžíci cukru. Dáme na teplé místo a necháme cca 30 minut vzejít kvásek.

2. Zpracujeme těsto

Do kvásku přidáme všechny zbylé suroviny a pořádně zapracujeme. Poté necháme opět kynout alespoň 1 hodinu. Po vykynutí vytvořte různé tvary jidášů. 

3. Potřete a upečte

Uložte si je na pečicí papír a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte ve vyhřáté troubě na 190 stupňů 15 minut. Ještě horké potřete směsí másla a medu.

Nakupte potřebné ingredience

Celozrnná špaldová mouka (500 g)

Smetana na vaření (200 ml)

Mléko (100 ml)

Ghí (70 g)

Žloutky (2 ks)

Třtinový cukr (80 g)

Čerstvé droždí (25 g)

Vejce (na potření) (1 ks)

Med (na potření) (2 lžíce)

Máslo (na potření) (1 lžíce)