Roastbeef s citrónovou trávou a tamari

Roastbeef s citrónovou trávou a tamari

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

6 lžíce Omáčka Tamari
3 lžíce Rybí omáčka
2 lžíce Rýžový sirup
3 lžíce Olivový olej
5 stroužek Česnek
2 větvičky Citronová tráva
3 větvičky Bazalka
1 kg Nízký roštěnec

Postup přípravy

1. Připravíme roštěnec

Nejprve si očistíme maso. Vezmeme si papírovou utěrku a roštěnec osušíme. Nemyjeme pod vodou. Maso dále odblaníme a svážeme do válečku, aby bylo po celé délce stejně vysoké a široké. Nebojte se poprosit v řeznictví o svázání.

2. Jak na marinádu?

Připravíme si marinádu ideálně ve food procesoru či mixéru. Potřebujeme 3 lžíce tamari, 3 lžíce rybí omáčky, 1 lžíci sirupu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stonky citrónové trávy a 4 stroužky česneku. Rozmixováním nám vznikne pasta. Jestliže nemáte žádný přístroj, stačí utřít česnek a nasekat najemno citrónovou trávu. Marinádu vmasírujeme do masa a dáme do lednice alespoň na 1 hodinu. Čím déle, tím lépe.

3. Teplota je základ

Marinované maso vyndáme z lednice a necháme v pokojové teplotě cca 30 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 115 °C (horkovzduch).

4. Opečeme na pánvi

Rozpálíme si pánev s kapkou řepkového oleje. Maso osolíme (2 lžičky) a zprudka opečeme ze všech stran i boků dohněda.

5. Šup do trouby

Do prostředku masa zapíchneme teploměr a budeme hlídat, dokud teplota nedosáhne 56 °C. Při této teplotě bude maso krásně růžové, tedy medium. Dáme do trouby a pečeme na 115 °C. Pečeme cca 60 minut.

6. Necháme maso odpočinout

Hotové maso vyndáme z trouby a necháme odpočinout 15 minut zabalené v alobalu. Poté vyndáme z masa teploměr.

7. Jak na dresink

Připravíme si dresink. V malé mističce si smícháme 3 lžíce tamari, 1 lžíci citrónové šťávy, 1 lžičku sirupu,1 utřený stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci vody, 1 lžíci nasekané bazalky a špetku chilli.

8. Servírujeme

Plátky roastbeefu pokapeme na závěr dresinkem. Podáváme např. s rukolou a rajčátky zakápnutými olivovým olejem a citrónem.

Nakupte potřebné ingredience

Omáčka Tamari (6 lžíce)

Rybí omáčka (3 lžíce)

Rýžový sirup (2 lžíce)

Olivový olej (3 lžíce)

Česnek (5 stroužek)

Citronová tráva (2větvičky)

Bazalka (3větvičky)

Nízký roštěnec (1 kg)