Časově náročný
1 porce
Na fazolovou pastu je třeba si dostatečně předem namočit fazole adzuki – ideálně na 18 hodin. Poté sceďte, zalijte větším množstvím čerstvé vody a vařte doměkka. Bude to trvat asi hodinu a půl až třičtvrtě. Je žádoucí, aby byly fazole opravdu měkké a šly dobře rozmixovat.
Uvařené fazole sceďte. Okapané přendejte do mixéru. Přidejte kokosový cukr – ten vytvoří nádherně karamelovou chuť i příjemné aroma. Popř. můžete použít panelu, ale kokosový cukr bude opravdu volba, které nebudete litovat. Přidejte také máslo a med. Mixujte pár minut, aby vznikla kompaktní pasta. Přendejte směs do misky, zakryjte fólií a na dvě hodiny uložte do lednice.
Mezitím se pusťte do přípravy těsta. Do mísy nasypejte mouku z lepkavé rýže. Je to specifický druh, který nemá stejné vlastnosti jako klasická rýžová mouka. Přidejte cukr, škrob a promíchejte. Zalijte vodou, dále míchejte metličkou a nakonec zašlehejte olej.
Mísu zakryjte fólií a párkrát propíchněte, aby mohla pár unikat ven. Vložte do mikrovlnné trouby a nastavte na nejvyšší stupeň. Po minutě vyndejte, promíchejte silikonovou vařečkou, opět zakryjte a znovu minutu zahřívejte v mikrovlnce. Po vyndání a zamíchání by neměla být patrná žádná tekutina. Pokud ano, ještě na chvíli uložte do mikrovlnné trouby.
Těsto v míse míchejte silikonovou vařečkou, aby získalo vyšší pružnost. Můžete si těsto přendat na hladkou podložku a chvíli vařečkou nebo kartou protahovat do stran, zase stírat k sobě a znovu. Na dotyk bude těsto horké, proto nepůjde propracovávat rukama. Zároveň je i velice lepkavé, proto zvažte, zda nevynaložit více síly na míchání v míse. V míse také těsto poté zakryjte fólií (aby se těsta dotýkala) a nechte zchladnout.
Z vychladlé fazolové anko pasty vyvalujte mezi dlaněmi kuličky o průměru padesátikoruny. Odkládejte je na talíř. Bude stačit asi 10 kuliček. Zbylou pastu můžete uchovat 2 – 3 dny v lednici a připravit si další várku mochi, nebo uložte do sáčku a v mrazáku můžete skladovat několik týdnů.
Těsto na mochi přesuňte na škrobem pomoučenou pracovní plochu. Rukama utvořte váleček nebo bochánek, ze kterého půjde těsto snadno odtrhávat. Ruce však mějte stále pomoučené škrobem, aby se na vás těsto nelepilo. Snažte se však škrobu používat co nejméně, aby těsto neztratilo vláhu.
Z těsta oddělujte kusy těsta, do kterého budete fazolové kuličky balit. Na lehce pomoučené podložce těsto chvíli hněťte. Získá tak větší pružnost a bude hladší. Pokud byste z těsta uváleli kuličku, měla by být velká asi jako golfový míček. Poté z těsta utvořte placičku a okraje se snažte ztenčit.
Doprostřed placičky položte kuličku z anko pasty, okraje k sobě přitiskněte a uválejte kuličku. Pokračujte takto se zbylým těstem.
Mochi, pokud jej nesníte hned, překryjte fólií a skladujte při pokojové teplotě 2 dny. Těsto má tendenci tuhnout. Nejlepší jsou proto mochi hned den po jejich výrobě. Jsou pěkně pružné a mazlavé.