Do půl hodinky
1 porce
Droždí rozdrobte do mističky. Přisypte cukr, zalijte vlažnou vodou, přidejte lžičku mouky a promíchejte. Nechte odpočívat, resp. pracovat, aby vzešel kvásek.
V míse smíchejte mouku s plnou lžičkou soli. Udělejte důlek, přidejte zakysanou smetanu, olej a vzešlý kvásek. Zadělejte těsto – propracovávejte jej ideálně 10 minut, aby pěkně uvolnilo lepek.
Mísu s těstem zakryjte utěrkou nebo fólií a nechte hodinu kynout.
Nakynuté těsto překlopte na pomoučený vál a krátce hněťte. Těsto bude trochu řidší, než jste u klasického kynutého těsta zvyklí, ale díky tomu budou langoše nadýchané jako obláček. Těsto rozdělte na 10 stejných kousků a z každého pomoučenýma rukama utvořte bochánek. Nechte na pomoučeném vále pod fólií 10 – 15 minut odpočívat.
V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje.
Do mističky si nalijte trochu oleje na potírání rukou. Nebude se vám na ně těsto lepit. Z každého bochánku jeden po druhém tvarujte v rukách slabou placku, můžete ji vytahovat i na hladké podložce. Placku opatrně vkládejte do rozpáleného oleje – pokládejte pomalu od sebe, jako byste pokládali přikrývku – tak lépe zamezíte tomu, že se vám pod těstem vytvoří bublina. To navíc můžete eliminovat, když obracečkou placku po vložení do oleje uprostřed stlačíte směrem dolů. Opékejte dozlatova z obou stran. Langoš vyndejte na papírovou utěrku a pokračujte s dalšími bochánky. Opět si potřete ruce olejem a pusťte se do vytahování a smažení.
Po usmažení langoše potřete česnekem utřeným s trochou soli nebo česnekovou pastou, pokapejte kečupem a posypejte nastrouhaným sýrem.