Časově náročný
1 porce
Nejdříve ze všeho si připrav maso na dušení, to zabere nejvíce času. Rozpal si hrnec a přidej kapku oleje, na kterém orestuj na větší kousky osolenou hovězí kližku. Chceme, aby se maso zatáhlo a dostalo pěknou barvu. Jakmile máš hotovo, dej si maso bokem a v tom samém hrnci orestuj do křupava na menší kousky slaninu. Když je pěkně křupavá, dej ji bokem k masu. Je možné, že budeš mít na dně hrnce přichycený výpek, který tam chceme nechat. Nakonec do toho stejného hrnce přidej na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a cibuli, které také orestuj. Pokud by se ti začal výpek připalovat, přidej trošku červeného vína a dostaneš tak výpek ze dna hrnce.
Když je zelenina krásně orestovaná, přidej k ní lžíci rajského protlaku a nech chvíli opékat. Zalij brandy, nech odpařit všechen alkohol a následuje červené víno. Vrať zpátky do hrnce jak maso, tak opečenou slaninu a nech chvíli vařit jen ve víně, čímž se zbavíme přebytečného alkoholu. To poznáš po vůni, kdy by neměl být cítit žádný alkohol z něj. Zalij vývarem (je jedno jestli použiješ zeleninový nebo masový, hlavně se vyvaruj bujónu z kostky, to raději zalij obyčejnou vodou), vlož koření, sůl a pepř. Přiklop pokličkou a nech dusit na malém plameni alespoň 3 hodiny.
Na celerovo-bramborovém pyré není nic zvláštního z hlediska přípravy. Postupuješ úplně stejně, jako kdybychom chtěli udělat bramborovou kaši s tím rozdílem, že brambor a celeru je plus mínus stejné množství. Dej je tak společně vařit do osolené vody. Celer potřebuje být vařen o něco déle, než samotné brambory, takže je nech vařit alespoň půl hodiny. Pak už postupuješ jako s klasickou kaší. Jen malá vychytávka pro tebe. Občas se stává, že bramborová kaše je při podávání již vychladlá a rychle tuhne. Proto si nech brambory s celerem v teplé vodě co nejdéle to bude možné a kaši udělej až na poslední chvíli. Navíc si ohřej mléko v rendlíku, aby bylo opravdu horké, díky tomu zůstane kaše opravdu dlouho teplá. Přidej máslo, sůl a vytvoř krásně lesklé a hladké celerovo-bramborové pyré nebo-li kaši, jak chceš.
A protože se zelenina při dušení s masem úplně rozpadá, použijeme k ozdobení čerstvou, kterou si na malé kostičky nakrájíme a orestujeme na troše másla. Chceme, aby byla pořád lehce křupavá, ale né tvrdá. Osol, opepři a přidej lžíci medu, která chuťově jídlo pozvedne.
Před podáváním ochutnej omáčku, jestli nepotřebuje ještě dochutit, ale jsou tam samé dobré věci, což dochutí naprosto skvěle. Ale může se stát, že je potřeba trošku dosolit. Pokud máš pocit, že je omáčky moc a potřebuje zahustit, vykašli se na klasické zahušťování pomocí mouky, to by byla hrozná škoda. Nech jen hrnec odkrytý a nech omáčku zredukovat. Jinak řečeno, ať se trošku opaří.
A můžeš pokročit k servírování. Dušené maso s celerovo-bramborovým pyré, jemně křupavou zeleninou a čerstvě nasekanou hladkolistou petrželí vypadá skvěle na talíři. Už jen při pohledu se všem budou sbíhat sliny a nebudou se moci dočkat až jídlo ochutnají.