Rychlé
1 porce
Přichystejte si všechny suroviny potřebné k výrobě vaječného likéru. Kromě smetany na vaření a smetany ke šlehání budete potřebovat rum, vaječné žloutky, salko, cukr krupici, vanilkový cukr a také vanilkový lusk, aby likér získal sladkou vůni.
Do většího hrnce nalijte 12% smetanu, smetanu ke šlehání, žloutky, krupicový a vanilkový cukr. Na výrobu vaječného likéru použijte elektrický šlehač a v rychlosti vše vyšlehejte, aby se vaječné žloutky důkladně rozmíchaly.
Hrnec postavte na sporák, zapněte plotýnku na mírný ohřev a za stálého míchání metličkou zahřívejte směs zhruba na 80 °C (ne víc, aby se žloutky nesrazily). Pokud nemáte kuchyňský teploměr, odhadněte moment, kdy se z hrnce začne kouřit. To bude ten pravý čas hrnec odstavit ze sporáku a nechat ho vychladnout.
Do vychladlého základu přidejte rum, salko a vanilkové aroma. Vše důkladně promíchejte za pomoci elektrického šlehače. Nakonec směs přes jemné sítko přeceďte do mísy s nálevkou.
Vaječňák slijte do předem omytých lahví a máte hotovo. Likér skladujte v chladu, ideálně v lednici nebo ve sklepě. Před podáváním nápoj ještě ozdobte skořicí.