0
K pokladně

Nejlepší domácí vaječňák

Nejlepší domácí vaječňák

Délka přípravy

Rychlé

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1000 ml 1 l 12% smetany
250 ml 250 ml smetany na šlehání
500 ml 500 ml rumu
0.8 ks 8 vajec
1 ks 1 salko
0.3 g 300 g cukru krupice
1 ks 1 vanilkový cukr
1 ks 1 vanilkový cukr
1 ks 1 vanilkový lusk

Postup přípravy

1. Nachystejte si ingredience

Přichystejte si všechny suroviny potřebné k výrobě vaječného likéru. Kromě smetany na vaření a smetany ke šlehání budete potřebovat rum, vaječné žloutky, salko, cukr krupici, vanilkový cukr a také vanilkový lusk, aby likér získal sladkou vůni.

2. Připravte směs

Do většího hrnce nalijte 12% smetanu, smetanu ke šlehání, žloutky, krupicový a vanilkový cukr. Na výrobu vaječného likéru použijte elektrický šlehač a v rychlosti vše vyšlehejte, aby se vaječné žloutky důkladně rozmíchaly.

3. Směs zahřejte na plotně

Hrnec postavte na sporák, zapněte plotýnku na mírný ohřev a za stálého míchání metličkou zahřívejte směs zhruba na 80 °C (ne víc, aby se žloutky nesrazily). Pokud nemáte kuchyňský teploměr, odhadněte moment, kdy se z hrnce začne kouřit. To bude ten pravý čas hrnec odstavit ze sporáku a nechat ho vychladnout.

4. Přidejte rum

Do vychladlého základu přidejte rum, salko a vanilkové aroma. Vše důkladně promíchejte za pomoci elektrického šlehače. Nakonec směs přes jemné sítko přeceďte do mísy s nálevkou.

5. Ozdobte a podávejte

Vaječňák slijte do předem omytých lahví a máte hotovo. Likér skladujte v chladu, ideálně v lednici nebo ve sklepě. Před podáváním nápoj ještě ozdobte skořicí.

Nakupte potřebné ingredience

1 l 12% smetany (1000 ml)

250 ml smetany na šlehání (250 ml)

500 ml rumu (500 ml)

8 vajec (0.8 ks)

1 salko (1 ks)

300 g cukru krupice (0.3 g)

1 vanilkový cukr (1 ks)

1 vanilkový cukr (1 ks)

1 vanilkový lusk (1 ks)