Do dvou hodin
1 porce
V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo a pomocí rukou vytvoříme drobenku. Přidáme vejce a studenou vodu a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme na hodinu do lednice.
V další míse smícháme suroviny na náplň. Cukr, 2-3 lžíce špaldové mouky a citrónovou šťávu. Přidáme nakrájenou rebarboru a jahody. Promícháme, tak aby se rebarbora i jahody obalily. Troubu rozehřejeme na 180 °C a formu na koláč vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme máslem.
Ze zchladlého těsta odřízneme 1/3 na finální mřížku a zbytek vyválíme na vále na tloušťku zhruba 4 mm. V průměru by mělo být lehce větší než forma na koláč. Opatrně, za pomoci válečku, přesuneme těsto do formy a prsty zlehka vmačkáme a vytvarujeme okraje. Přesahující část těsta přes okraje odřízneme. Na takto připravené těsto poklademe náplň.
Ze zbylého těsta vyválíme plát vysoký 3 - 4 mm, ze kterého pomocí nože utvoříme dlouhé proužky široké asi 1 cm potřebné pro tvorbu mřížky. Ty pak následně přes sebe klademe a provlékáme tak, abychom vytvořili mřížku. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 40 - 45 minut.