Do dvou hodin
1 porce
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Přidáme nakrájené máslo a propracujeme jej s dalšími surovinami. V mističce smícháme ¼ hrnku studené vody, ocet a dáme jej do rozpracovaného těsta. Vypracujeme nelepivé těsto, které bude držet dohromady. Pokud se těsto drobí, přidejte postupně malou lžičkou více studené vody. Hotové těsto vyklopíme na pracovní plochu, zabalíme jej do fólie a necháme odležet aspoň hodinu v lednici.
Mezitím si připravíme náplň. Nakrájíme rebarboru na malé kousky a v míse ji jemně zamícháme s půl hrnkem cukru, špetkou soli a vanilkou.
Rozehřejeme si troubu na 200°C. Na pomoučené pracovní ploše si rozválíme odležené těsto do tvaru kruhu o průměru 30-35 cm a tloušťce 0,5 cm. Opatrně vyválené těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. (Můžeme rozvalovat i na pečícím papíře.)
Rovnoměrně skládáme rebarboru do středu rozváleného těsta. Od kraje necháme volné asi 3-4 cm po stranách kruhu. Až budeme mít vyskládanou náplň, složíme okraje galetky na náplň.
Nakonec pomašlujeme okraje těsta směsí mléka a sirupu a posypeme je mandlemi a kokosovým cukrem.
Pečeme galetku 40-50 minut, nebo až budou okraje hezky do zlatova upečené. Doporučuji zkontrolovat po 35 minutách pečení. Galetku podáváme s kopečkem zmrzliny, kokosové šlehačky, nebo politou javorovým sirupem.