Do dvou hodin
1 porce
Hladkou mouku, cukr krupici a nakrájené máslo zpracujeme v drobneku. Pak přidáme vejce, zakysanou smetanu a rum. Ručně vše zpracujeme v lepivé pružné těsto. Zabalíme ho do potravinové folie a dáme ho na 30 minut do lednice.
Po této době těsto vyndáme a vyválíme ho na tenkou placku na pomoučeném válu. Přeložíme ho na několikrát do balíčku a znovu ho vyválíme. Takto opakujeme ještě dvakrát, těsto při smažení tzv. zlístkovatí. Těsto znovu zabalíme do folie a dáme ještě na dalších 30 minut do lednice.
Nyní ho vyndáme z lednice, rozdělíme na dvě poloviny a každou silou rozválíme na placku. Těsto, jak je pružné, tak se při válení trochu vrací, chce to přidat na síle.
Z těsta pak vykrajujeme buď tradiční obdélníky se dvěma řezy uprostřed nebo vykrajovátkem různé tvary. Ty pak smažíme ve velké pánvi v pořádné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran.
Hotové je pak dáme na chvilku okapat na papírovou utěrku a následně je ještě horké obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru (vanilkový můžeme nahradit skořicí).
Očekáváme 25. 4. odpoledne