0
K pokladně

Slávky na víně

Slávky na víně

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 kg Mušle Slávka jedlá 1kg
1 ks Cibule šalotka 250g
2 stroužky Česnek (cca 100g)
250 ml Palais de France Sauvignon blanc bílé víno suché 0,75l
2 lžíce Madeta Jihočeské máslo (82%) 250g
1 lžíce Tymián řezaný balený 30g
3 g Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g
3 g Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g
1 ks Bageta tmavá střední (28cm) 140g

Postup přípravy

1. Slávky očistíme

Slávky přebereme, ty otevřené nebo poškozené vyhodíme a zbylé dáme na 15 minut do studené vody. Po této době vodu slijeme.

2. Podléváme suchým vínem

Ve větším, ideálně litinovém hrnci na dvou lžících másla orestujeme najemno nasekanou šalotku a na plátky nasekaný česnek, asi po minutě přidáme lístky čerstvého tymiánu a vše zalijeme bílým vínem. Směs necháme provařit asi 2-3 minuty a pak do hrnce přidáme slávky, lehce osolíme, opepříme, vše zamícháme a přiklopíme poklicí. Mušle necháme zakryté vařit asi 7 minut.

3. S francouzskou bagetou tvoří nejlepší kombinaci

Nakonec vyndáme slávky, které se neotevřely a ostatní podáváme s bílou bagetou, kterou si namáčíme ve vinné šťávě.

Nakupte potřebné ingredience

Mušle Slávka jedlá 1kg (1 kg)

Cibule šalotka 250g (1 ks)

Česnek (cca 100g) (2 stroužky)

Palais de France Sauvignon blanc bílé víno suché 0,75l (250 ml)

Madeta Jihočeské máslo (82%) 250g (2 lžíce)

Tymián řezaný balený 30g (1 lžíce)

Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g (3 g)

Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g (3 g)

Bageta tmavá střední (28cm) 140g (1 ks)