0
K pokladně

Domácí tlačenka

Domácí tlačenka

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

2 ks Vepřové koleno přední (cca 800g)
500 g Maso Klouda Farmářská Vepřová plec (cca 500g)
1 ks Cibule žlutá BIO balení 500g
4 ks Kotányi Nové koření celé 15g
6 ks J.C. Horn Pepř černý celý 15g
1 plátky J.C. Horn Bobkový list 4g
3 g Natura Želatina v prášku kuchyňská čirá 20g
1 stroužek Česnek (cca 80g)
1 ks Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g
1 ks Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g

Postup přípravy

1. Maso vaříme v tlakovém hrnci

Koleno a plecko dáme do tlakového hrnce, zalijeme je studenou vodou, jen aby bylo ponořené maso (cca 500 ml), přidáme 2 lžičky soli, celou cibuli, nové koření, celý pepř a lísteček bobkového listu. Maso vaříme asi 90 minut (pokud nepoužijeme tlakový hrnec, maso zvolna vaříme o to déle do změknutí a v průběhu varu dle potřeby přiléváme vodu).

2. Různé druhy masa zpracujeme

Když je maso měkké, slijeme vývar do mísy a dáme ho ztuhnout do lednice. Maso mezitím také vystydne. Ze studeného vývaru odebereme všechen tuk (ten už nebudeme potřebovat). Maso rozdělíme na libové, tučné a kůži. Libové maso nakrájíme a kůži s tučnými kusy nasekáme na kaši. Nyní libové kousky masa smícháme s rozmělněnou masovou směsí, přidáme utřený stroužek česneku se solí a čerstvě namletý pepř. Společně vše promícháme.

3. Přidáme půl lžičky čiré želatiny

Ze studeného vývaru odebereme asi 200 ml do malého hrnce a dáme ho zahřát, v teplém (ne vroucím) vývaru rozpustíme želatinu. Ihned tuto směs smícháme se zbylým vývarem.

4. Nejlépe chutná s octem a cibulkou

Nyní vývar nalijeme do masové směsi a tu pak do formy na chlebíček, zapékací mísy nebo klasicky do “střeva”. Tlačenku necháme přes noc ztuhnout v lednici. Podáváme ji s kapkou octu a nasekanou jarní cibulkou.

Nakupte potřebné ingredience

Vepřové koleno přední (cca 800g) (2 ks)

Maso Klouda Farmářská Vepřová plec (cca 500g) (500 g)

Cibule žlutá BIO balení 500g (1 ks)

Kotányi Nové koření celé 15g (4 ks)

J.C. Horn Pepř černý celý 15g (6 ks)

J.C. Horn Bobkový list 4g (1plátky)

Natura Želatina v prášku kuchyňská čirá 20g (3 g)

Česnek (cca 80g) (1 stroužek)

Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g (1 ks)

Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g (1 ks)