0
K pokladně

Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

170 g Hladká mouka
60 g Moučkový cukr
120 g Máslo
1 ks Vejce
100 g Lískové ořechy
10 g Hnědý cukr
10 ml Tuzemák

Postup přípravy

1. Namočíme si oříšky

Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočte asi na dvě hodiny do studené vody (můžete přidat pro vůni i trošku rumu tuzemáku), aby se později dala snadno krájet.

2. Uhněteme těsto

Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do krému, přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte, přidejte prosátou hladkou mouku a vytvořte těsto. Nakonec do těsta dejte celé lískové oříšky a zpracujte je do něho.

3. Tvarujeme a necháme uležet

Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich válec s průměrem asi 3 cm. Válečky zabalte do potravinářské folie a ideálně přes noc je nechte ztuhnout v lednici.

4. Druhý den

Druhý den si předehřejte troubu na 170 stupňů. Těsto vybalte z folie a válečky obalte v hnědém cukru. Nyní je nakrájejte ostrým nožem asi na půlcentimetrové plátky.

5. Jdeme péct!

Plátky vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte je péct na cca 15 minut. Až začnou růžovět, je hotovo. Sušenky ještě teplé opatrně obalte v moučkovém cukru.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (170 g)

Moučkový cukr (60 g)

Máslo (120 g)

Vejce (1 ks)

Lískové ořechy (100 g)

Hnědý cukr (10 g)

Tuzemák (10 ml)