Ajvar

Zhotovení: do 300 minut
Uživatelské hodnocení:

Popis:

Další studenou omáčkou je tato výborná balkánská specialita z pečených paprik a lilku. Její příprava sice zabere trochu času, ale stojí za to! Hodí se nejen k masu - hovězím steakům, vepřovému, kuřeti, ale také ke grilovanému Halloumi s příchutí chilli.

Instrukce:

1. Začínáme v troubě

Slupku lilku nařízněte (nebo propíchejte) a celý ho dejte na plech s pečícím papírem. Papriky očistěte a také je rozložte k lilku na plech. Zeleninu lehce pokapejte olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů s funkcí gril.

2. Upravíme zeleninu

Až bude slupka paprik opečená, vyndejte zeleninu z trouby, papriky přendejte na chvíli do igelitového sáčku, aby se zapařily a šla z nich lehce stáhnout slupka. Lilek vydlabejte.

3. Mixujeme a vaříme

Oloupané papriky a dužinu lilku přendejte do mixéru (kutru) a nahrubo rozmixujte. Směs zalijte olejem a mírně vařte asi 2 hodiny, často míchejte. Směs se stane kompaktní.
Ajvar
Ingredience:
1 ks Lilek čerstvý (cca 450g)
2 kg Paprika zeleninová červená (cca 230g)
5 lžíce Lukana Slunečnicový olej 1l