Masové koule s rajčatovou omáčkou

Zhotovení: do 60 minut
Uživatelské hodnocení:

Instrukce:

1. Masová směs

Nejprve nakrájejte bílé pečivo na kostičky a zalijte jej mlékem, aby se do něho vsáklo. Přidejte mleté maso, dále rukou zamíchejte 1 vejce a asi 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky (nebo jinou čerstvou bylinku, kterou máte rádi). Směs dosolte a opepřete a nechte ji odpočívat v pokojové teplotě během doby, kdy budete připravovat omáčku.

2. Omáčka

Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte ji do sklovata na trošce oleje, pak přidejte na plátky nakrájený česnek. Společně restujte asi 1 minutu. Nyní k cibuli a česneku vyklopte celou konzervu sekaných rajčat. Omáčku okořeňte lžící sušeného oregana a římského kmínu, solí a pepřem. Nechte ji na mírném ohni pod pokličkou vařit asi 5 minut. Můžete ji naředit trochou vody.

3. Začínáme péct

Mezitím nalijte do zapékací mísy nebo pánve vhodné na pečení trochu oleje. Mokrýma rukama tvořte z masové směsi kuličky a vyskládejte je vedle sebe. V troubě předehřáté na 180 stupňů předpečte masové kuličky, tak aby se na povrchu tzv. zatáhly, bude to trvat cca 15 - 20 minut.

4. Finišujeme

Nyní k masu přilijte omáčku a vše zakryjte alobalem nebo poklicí, dále pečte asi 10 - 15 minut. Nakonec povrch posypte nastrouhaným tučným sýrem a dopékejte už odkryté, dokud se sýr neroztaví. Podávejte například s těstovinami. Dobrou chuť!
Masové koule s rajčatovou omáčkou
Ingredience:
1 stroužek Česnek čerstvý (cca 90g)
100 ml Olma Dobré Mléko Čerstvé polotučné (1,5%)…
3 lžíce Lukana Slunečnicový olej 1l
400 g Giana Rajčata loupaná krájená 425ml
4 větvičky Bazalka květináč "13 cm”
2 ks PAC Hořovice Rohlík jemný 43g
Nedostupné
1 lžíce Kotányi Oregáno drhnuté 8g
1 ks Cibule kuchyňská žlutá, síť 500g
1 ks Schubert Vejce velikost M, 10ks - klecová
Nedostupné
1 lžíce Vitana Kmín mletý koření 28g
100 g Kaaswinkeltje Gouda sýr Jong 100g
400 g Mleté maso hovězí a vepřové mix (20%) 500g