0
K pokladně

Vlčnovské koláčky

Vlčnovské koláčky

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 g Polohrubá mouka
100 g Máslo
6 lžíce Cukr krupice
20 g Droždí
90 ml Mléko
1 ks Vejce
120 g Tvaroh
1 ks Vanilkový cukr
5 ml Tuzemák
2 lžíce Švestková povidla

Postup přípravy

1. Jak na těsto

V míse prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něho nalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a posypte trochou cukru krupice. Nechte vzejít kvásek. Nyní přidejte povolené máslo, zbytek cukru a mléka, sůl a žloutek. Ručně zpracujte v nelepivé těsto. To rozdělte na čtvrtiny a z každé z nich vyválejte váleček, který nakrájejte na 4 stejné díly, vznikne vám 16 dílů těsta.

2. Plníme

Z každého dílku udělejte placičku o průměru dlaně. Doprostřed dejte asi kávovou lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem. Nyní tvaroh do těsta opatrně zabalte a vytvořte kuličku, aby náplň nevytekla. Pomocí vajíčka ve skořápce do každé kuličky vtiskněte důlek. Do něho dejte trochu povidel rozředěných rumem.

3. Chvilku trpělivost

Každý koláček nyní přendejte do máslem vymazaného pekáče nebo zapékací mísy. Nyní je nechte cca 20 minut odpočívat. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mezitím si připravte drobenku z 1 lžíce másla, cukru krupice a hrubé mouky.

4. Jdeme péct

Po 20 minutách potřete koláčky vaječným bílkem a posypte je drobenkou. Pečte je ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Dobrou chuť!

Nakupte potřebné ingredience

Polohrubá mouka (250 g)

Máslo (100 g)

Cukr krupice (6 lžíce)

Droždí (20 g)

Mléko (90 ml)

Vejce (1 ks)

Tvaroh (120 g)

Vanilkový cukr (1 ks)

Tuzemák (5 ml)

Švestková povidla (2 lžíce)