0
K pokladně

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g Brambory
1 větvičky Kopr
2 ks Vejce
210 ml Smetana
1 ks Citron

Postup přípravy

1. Příprava

Nejdříve si z lednice vyndáme smetanu a citron, aby při vaření měli pokojovou teplotu. Tím zabráníme sražení polévky.

2. Brambory a kopr

Brambory omyjeme, očistíme a vložíme do vyššího kastrolu. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Kopr omyjeme, odkrojíme silnější stonky, které vhodíme do kastrolu s bramborami. Zbytek kopru nasekáme a ponecháme stranou. Brambory vaříme asi 20 minut do změknutí.

3. Slijeme a zahustíme

Vývar přes sítko slijeme do jiného kastrolu – bude tvořit základ polévky. Uvařené stonky kopru vyhodíme, část brambor použijeme na zahuštění polévky a to tím, že jeden hrnek vývaru rozmixujeme s 200 g uvařených a oloupaných brambor.

4. Smícháme

Rozmixovanou směs vrátíme do kastrolu s vývarem, přidáme smetanu, citronovou šťávu - pomalu po částech. Dělám to tak, že citronovou šťávu vlévám do naběračky a její spodní část mám ponořenou v teplé polévce. Tím šťávu ohřívám a postupně uvolním do polévky a promíchám.

5. Vejce a hotovo

Vajíčka uvaříme na měkko (asi 3 minuty). Zbytek vařených brambor nakrájíme na měsíčky, vložíme do polévky a společně vaříme ještě 5 minut. Na závěr do polévky vhodíme nakrájený kopr a vypneme ohřev. Servírujeme s vajíčkem uvařeným naměkko.

Nakupte potřebné ingredience

Brambory (500 g)

Kopr (1větvičky)

Vejce (2 ks)

Smetana (210 ml)

Citron (1 ks)