Do hodinky
1 porce
Nejdříve si z lednice vyndáme smetanu a citron, aby při vaření měli pokojovou teplotu. Tím zabráníme sražení polévky.
Brambory omyjeme, očistíme a vložíme do vyššího kastrolu. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Kopr omyjeme, odkrojíme silnější stonky, které vhodíme do kastrolu s bramborami. Zbytek kopru nasekáme a ponecháme stranou. Brambory vaříme asi 20 minut do změknutí.
Vývar přes sítko slijeme do jiného kastrolu – bude tvořit základ polévky. Uvařené stonky kopru vyhodíme, část brambor použijeme na zahuštění polévky a to tím, že jeden hrnek vývaru rozmixujeme s 200 g uvařených a oloupaných brambor.
Rozmixovanou směs vrátíme do kastrolu s vývarem, přidáme smetanu, citronovou šťávu - pomalu po částech. Dělám to tak, že citronovou šťávu vlévám do naběračky a její spodní část mám ponořenou v teplé polévce. Tím šťávu ohřívám a postupně uvolním do polévky a promíchám.
Vajíčka uvaříme na měkko (asi 3 minuty). Zbytek vařených brambor nakrájíme na měsíčky, vložíme do polévky a společně vaříme ještě 5 minut. Na závěr do polévky vhodíme nakrájený kopr a vypneme ohřev. Servírujeme s vajíčkem uvařeným naměkko.