0
K pokladně

Žampionová pomazánka

Žampionová pomazánka

Délka přípravy

Do půl hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

60 g Diana Mandle loupané 100 g
0 lžíce Ghi České přepuštěné máslo 220ml
1 ks Cibule červená (cca 250g)
3 stroužky Česnek (cca 80g)
350 g Žampióny krémové vanička 200g
2 g Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g
2 g Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g
1 lžíce Palais de France Cabernet sauvignon červené víno suché 0,75l
3 lžíce Tatra Farmářské máslo 200g
1 lžíce Modena Torrione Balsamico ocet 0.5l
5 ml Casa Rinaldi Jablečný ocet 0,5l
0 g Kotányi Chilli mleté (Kayenský pepř) 38g
2 g Kotányi Muškátový ořech mletý 18g

Postup přípravy

1. Mandle opečeme

Předehřejeme si troubu na 170°C. Plech si vyložíme papírem. Na něj rozprostřeme 60 g loupaných mandlí a dáme do trouby cca na 6-7 minut. V půlce času mandle obrátíme. Mandle lehce zhnědnou.

2. Na pánvi restujeme

Připravíme si velkou pánev. Nakrájíme si nadrobno 1 červenou cibuli. Tu orestujeme na 1 lžíci ghee másla. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme 3 stroužky rozdrceného česneku, 1/4 lžičky soli a špetku čerstvě namletého pepře. Restujeme ještě další 2-4 minutky, dokud není zelenina krásně měkká. Hotovou cibuli s česnekem přendáme do mističky stranou.

3. Přihodíme žampióny

Na stejnou pánev přidáme další 3 lžíce ghee másla a na nich orestujeme rozčtvrcené žampióny. Restujeme cca 4 minuty. Žampióny už by měly po okrajích lehce hnědnout. Nyní přidáme 1/2 lžičky soli a špetku čerstvě namletého pepře. Restujeme následně ještě 1 minutu. Žampióny by neměly syrové, ale zároveň příliš měkké. Na závěr přidáme orestovanou cibulku s česnekem, promícháme, aby se chutě propojily. Nyní přidáme 1 lžíci červeného vína, opět zamícháme a necháme absorbovat tekutinu. Přesuneme z plotýnky stranou a necháme vychladnout.

4. Mandle rozmixujeme

Ve food procesoru si rozmixujeme nahrubo opražené mandle.

5. Vznikne nám krémový dresink

Na malé pánvi si rozpustíme na mírném ohni 2 lžíce másla, k němu přimícháme 1 lžíci balsamica a ½ lžíce jablečného octu. Mícháním připravíme krémový dresink, který rovnou přilijeme do food procesoru/mixéru spolu s orestovanými žampiony a zeleninou.

6. Mixujeme dle chuti

Na závěr přidáme ještě malinkou špetku kajenského pepře a strouhaného muškátového oříšku. Pomazánku mixujeme úplně dohladka nebo pouze krátce nahrubo. Každá varianta chutná jinak.

Nakupte potřebné ingredience

Diana Mandle loupané 100 g (60 g)

Ghi České přepuštěné máslo 220ml (0 lžíce)

Cibule červená (cca 250g) (1 ks)

Česnek (cca 80g) (3 stroužky)

Žampióny krémové vanička 200g (350 g)

Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g (2 g)

Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g (2 g)

Palais de France Cabernet sauvignon červené víno suché 0,75l (1 lžíce)

Tatra Farmářské máslo 200g (3 lžíce)

Modena Torrione Balsamico ocet 0.5l (1 lžíce)

Casa Rinaldi Jablečný ocet 0,5l (5 ml)

Kotányi Chilli mleté (Kayenský pepř) 38g (0 g)

Kotányi Muškátový ořech mletý 18g (2 g)