Mazanec

Zhotovení: do 120 minut
Uživatelské hodnocení:

Instrukce:

1. Rozinky naložíme

Do hrnku vlijeme mléko, přidáme lžičku cukru krupice a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Rozinky naložíme do rumu.

2. Umícháme těsto

V míse smícháme mouku s cukrem moučka, vanilkovým cukrem, solí, muškátovým květem a citronovou kúrou. K sypké směsi přidáme kvásek, žloutky a promícháme. Přidáme rozpuštěné vlažné máslo a propracujeme. Těsto v míse přikryjeme utěrkou, necháme kynout nejméně 1 hodinu, těsto zdvojnásobí objem. Rozinky scedíme z rumu a společně s mandlemi zapracujeme do vykynutého těsta.

3. Bochánek pečeme

Vytvarujeme bochánek, položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi. Uprostřed bochánek lehce nastřihneme do křížku. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C 5 minut. Pak snížíme teplotu na 170°C a dopékáme dalších 50 minut.

4. Už je skoro hotovo

Nakonec uděláme test se špejlí, jestli je opravdu mazanec propečený a těsto se na špejli nelepí.
Mazanec
Ingredience:
200 ml Tatra Trvanlivé polotučné mléko (1,5%) 1l
30 g Fala Čerstvé droždí 42g
2 g Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g
2 g Vitana Muškátový květ mletý 13g
8 g Dr. Oetker Vanilkový cukr 8g
1 ks Citrón (cca160g)
150 g Tatra Farmářské máslo 200g
1 lžíce TTD Krupice cukr bílý 1kg
20 g Bionebio Bio Rozinky sultánky 150g
500 g Český mlynář Mouka pšeničná hladká 1 kg
120 g TTD Moučka cukr 1kg
50 g Diana Mandle plátky 100g
3 ks Arnoštova vajíčka, velikost M, 10ks -…