0
K pokladně

Poctivý boršč

Poctivý boršč

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

350 g Hovězí přední
2 ks Brambory
2 g Červená řepa
1 ks Mrkev
1 ks Petržel
250 g Celer
262 g Hlávka zelí
1 g Cibule
2 stroužek Česnek
1 lžíce Třtinový cukr
200 g Sekaná rajčata
1 g Ocet
1 g Olivový olej
0.3 g Nové koření
6 g Pepř
1 g Bobkový list
0.3 větviček Kopr
5 větviček Petrželka

Postup přípravy

1. Vaříme maso

Kus masa omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Vložíme do papiňáku, zalijeme vodou tak, aby bylo celé potopené. Přihodíme koření - celý pepř, 2 kusy bobkového listu a 3 nová koření. Kousek o váze 350 g vaříme asi 40 minut.

2. Připravíme zeleninu

Zatímco se maso vaří, začneme pracovat na zelenině. Cibuli a rajčata si nakrájíme na jemno, mrkev, červenou řepu, petržel a brambory na kostičky, zelí na proužky a celer si nastrouháme na hrubém struhadle.

3. Mícháme

Maso vyjmeme z vývaru, nakrájíme na proužky. Do hrnce vlijeme olivový olej, opečeme nejprve cibulku, přidáme celer, mrkev a petržel, společně zasmahneme, zalijeme asi polovinou vývaru z uvařeného masa, přidáme řepu, rajčata, osolíme a vaříme 15 minut.

4. Vaříme dál

Po 15 minutách přihodíme zelí a brambory, vaříme ještě dalších 10 minut, až bude všechna zelenina měkká a mezitím dolijeme druhou část vývaru. Na závěr polévku dochutíme 1 - 2 stroužky rozetřeného česneku, dále solí, pepřem, lžící octa a cukru.

5. Podáváme

Maso si rozdělíme na 4 porce, vložíme ho do talíře, zalijeme polévkou, ozdobíme lžící zakysané smetany, čerstvou petrželkou a koprem.

6. Tip pro vegetariány

Paralelně s masovou variantou jsme připravovali i bezmasou. Vývar z masa stačí nahradit vodou nebo zeleninovým vývarem. Další postup už je stejný, polévka je skvělá i tak!

Nakupte potřebné ingredience

Hovězí přední (350 g)

Brambory (2 ks)

Červená řepa (2 g)

Mrkev (1 ks)

Petržel (1 ks)

Celer (250 g)

Hlávka zelí (262 g)

Cibule (1 g)

Česnek (2 stroužek)

Třtinový cukr (1 lžíce)

Sekaná rajčata (200 g)

Ocet (1 g)

Olivový olej (1 g)

Nové koření (0.3 g)

Pepř (6 g)

Bobkový list (1 g)

Kopr (0.3větviček)

Petrželka (5větviček)