Časově náročný
1 porce
Kus masa omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Vložíme do papiňáku, zalijeme vodou tak, aby bylo celé potopené. Přihodíme koření - celý pepř, 2 kusy bobkového listu a 3 nová koření. Kousek o váze 350 g vaříme asi 40 minut.
Zatímco se maso vaří, začneme pracovat na zelenině. Cibuli a rajčata si nakrájíme na jemno, mrkev, červenou řepu, petržel a brambory na kostičky, zelí na proužky a celer si nastrouháme na hrubém struhadle.
Maso vyjmeme z vývaru, nakrájíme na proužky. Do hrnce vlijeme olivový olej, opečeme nejprve cibulku, přidáme celer, mrkev a petržel, společně zasmahneme, zalijeme asi polovinou vývaru z uvařeného masa, přidáme řepu, rajčata, osolíme a vaříme 15 minut.
Po 15 minutách přihodíme zelí a brambory, vaříme ještě dalších 10 minut, až bude všechna zelenina měkká a mezitím dolijeme druhou část vývaru. Na závěr polévku dochutíme 1 - 2 stroužky rozetřeného česneku, dále solí, pepřem, lžící octa a cukru.
Maso si rozdělíme na 4 porce, vložíme ho do talíře, zalijeme polévkou, ozdobíme lžící zakysané smetany, čerstvou petrželkou a koprem.
Paralelně s masovou variantou jsme připravovali i bezmasou. Vývar z masa stačí nahradit vodou nebo zeleninovým vývarem. Další postup už je stejný, polévka je skvělá i tak!