Do hodinky
1 porce
Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu. Brambory oloupeme a nastrouháme do mísy na jemném struhadle s hroty. Nastrouhané brambory pustí dost vody, dobře je vymačkáme a veškerou vodu slijeme.
K bramborům přidáme 1 vejce, sůl a polohrubou mouku. Každý druh brambor bude potřebovat jiné množství mouky, proto je vždy lepší kousek hotového těsta hodit do vroucí vody a odzkoušet si, jestli halušky drží tvar a nerozvářejí se.
Část těsta přepasírujeme přes haluškové síto do vroucí vody a vaříme zhruba 2 - 3 minuty, dokud nevyplavou halušky na hladinu. Sebereme je cedníkem, dáme bokem do hlubokého talíře a opakujeme se zbylým těstem.
Do rozpálené vyšší pánve dáme uvařené halušky a přidáme k nim všechnu brynzu. Ta se pomalu začne rozpouštět, všechno tedy spolu promícháme, aby se ochutil brynzou každý kousek.
V menším rendlíku si do zlatova a do křupava, na vepřovém sádle, orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu.
Halušky podáváme ideálně na nahřátém talíři, rychle chladnou. Navrch dáme lžíci vypražené slaniny a zasypeme čerstvě nakrájeným koprem.