0
K pokladně

Svatomartinská husa s nádivkou

Svatomartinská husa s nádivkou

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 ks Husa
1 špetka Sůl
0.3 lžíce Kmín mletý
500 g Jedlé kaštany
4 ks Rohlík
300 ml Mléko
1 ks Vejce
1 kg Brambory
2 g Sterilované zelí
1 ks Červená cibule
200 g Pšeničná mouka
200 g Hrubá krupice
1 špetka Pepř
3 větvičky Petržel
1 lžíce Muškátový oříšek

Postup přípravy

1. Pečeme husu

Husu omyjeme, osušíme, posypeme solí a drceným kmínem ze všech stran. Vložíme do pekáče prsíčky dolu a trochu podlijeme vodou. Nejdříve pečeme v zakrytém pekáči na 160 °C po dobu 90 minut (během pečení vidličkou propíchneme tučnější části kůže a odebíráme vypečené sádlo), potom husu obrátíme prsíčky nahoru, pečeme dalších 90 minut pod pokličkou, průběžně podléváme vodou podle potřeby, potom odkryjeme pokličku, zvýšíme stupeň pečení na 180 °C, pečeme dozlatova dalších 40-45 minut, podle potřeby poléváme výpekem. Po upečení husu vyndáme na prkýnko, zakryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout. Výpek ze stěn pekáče seškrábneme dovnitř, zalijeme horkou vodou a chvíli povaříme. Husu naporcujeme a při servírování zalijeme připraveným výpekem.

2. Co s kaštany do nádivky?

Kaštany na vypouklé straně nožem nařízneme do křížku, vložíme do horké vody, vaříme cca 8-10 minut. Pak vodu slijeme, kaštany dáme do utěrky, pomačkáme, abychom porušili jejich skořápku. Ještě horké kaštany loupeme z vnější i vnitřní slupky, jinak nám slupka znovu ztvrdne.

3. Pečeme nádivku

Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky. V mixeru nasekáme vařené jedlé kaštany a přidáme ke směsi společně s nasekanou petrželkou. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a směs promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho do nádivky vmícháme. Menší zapékací formu vymažeme výpekem z husy, nádivku do formy navrstvíme. Pokapeme výpekem a zapečeme v troubě dozlatova.

4. Příprava zelí

Cibuli nakrájíme, zpěníme ji na výpeku z husy, přidáme sterilované zelí, dochutíme solí, drceným kmínem, povaříme asi 10 minut na mírném ohni.

5. Bramborové knedlíky

Brambory i se slupkou uvaříme asi 20 minut do měkka, slijeme a necháme vychladnout. Brambory oloupeme, na vále nahrubo nastrouháme, přidáme sůl, hrubou mouku, hrubou krupici a vejce. Vypracujeme těsto a připravíme z něho 4 válečky, ihned vhodíme do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Vařečkou opatrně odlepíme ode dna, v polovině vaření knedlíky otočíme. Vaříme asi 20 minut, poté naběrákem vyjmeme, odložíme na prkénko a ostrým nožem nakrájíme.

Nakupte potřebné ingredience

Husa (1 ks)

Sůl (1špetka)

Kmín mletý (0.3 lžíce)

Jedlé kaštany (500 g)

Rohlík (4 ks)

Mléko (300 ml)

Vejce (1 ks)

Brambory (1 kg)

Sterilované zelí (2 g)

Červená cibule (1 ks)

Pšeničná mouka (200 g)

Hrubá krupice (200 g)

Pepř (1špetka)

Petržel (3větvičky)

Muškátový oříšek (1 lžíce)