Do půl hodinky
1 porce
Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte silikonovou podložkou na pečení nebo pečícím papírem.
Bílky předejte do větší mísy a přidejte špetku soli. Pomocí mixéru vyšlehejte polotuhý sníh. Postupně vsypte cukr, instantní kávu a kakao. Mixujte tak dlouho, dokud se krystalky cukru nerozpustí. To poznáte tak, že sníh promnete mezi prsty.
Přidejte kukuřičný škrob a ocet a ještě asi minutu mixujte. Výsledná konzistence je pevný a lesklý sníh.
Se sněhem pracujte rychle. Pomocí stěrky vytvarujte na pečícím papíře šest stejně velkých hromádek. Snažte se vytvořit kulatý tvar a okraje stěrkou povytáhněte tak, aby uprostřed vzniklá mělká prohlubeň. Ta se nám pak bude hodit pro nanášení krému. Můžete však vytvořit i jeden velký dort, záleží na tom, co preferujete.
Vložte do trouby a hned snižte teplotu na 120 °C. Pečte 60 minut a nechte v troubě vychladnout. Pavlova by po upečení měla být zvenku pevná a uvnitř vláčná.
Vychladlou Pavlovu přendejte na talíř a naneste mascarpone. Na závěr zasypte nasekanými ořechy a podávejte.