Časově náročný
1 porce
Oloupanou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na poloviny a na 1 lžičce másla je necháme opéct. Když získají barvu, přidáme k nim kosti a odřezky z kachny, pyramidku koření na vývar a sůl. Obsah hrnce zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Přiklopíme a na mírném plameni necháme vařit asi 3 hodiny. V průběhu varu sbíráme z povrchu hladiny pěnu, případně přilijeme vodu.
Po třech hodinách vývar zcedíme přes jemný cedník. Pokud vývar není čirý podle našich představ, ušleháme vaječný bílek a vzniklý sníh poklademe na povrch polévky. Na něj se nachytá veškerý kal a pak ho jen jednoduše odendáme z hladiny polévky.
Na pánvi s troškou másla orestujeme na nudličky nakrájenou mrkev a petržel. V jiném hrnci uvaříme do měkka v osolené vodě kapání nebo nudle do polévky.
Polévku servírujeme následovně: do každého talíře dáme těstoviny a orestovanou zeleninu a zalijeme je horkým vývarem. Každou porci posypeme nasekanou zelenou petrželkou.
Obrané kosti z pečené kachny nevyhazujeme, použijeme je na vývar! Z něj pak můžeme připravit tuto polévku nebo ho použijeme jako základ omáček.