Do půl hodinky
1 porce
Ideální je čočku nechat pár hodin před vařením ve vodě odležet. Pak už stačí jen vodu osolit a uvařit do měkka. Je těžké říct, jak dlouho zabere vařit čočku, aby byla měkká. Záleží na tom, jak dlouho ji necháme ve vodě odležet.
Nakrájíme cibuli, uzené na kostičky a na jemno nastrouháme kořenovou zeleninu. To vše pak orestujeme na kapce oleje v hrnci, do kterého přidáme uvařenou čočku a vývar.
Hladkou mouku si smícháme v troše vody, tím pak polévku, za stálého míchání, zahustíme. Dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Důkladně provaříme, aby v polévce nebyla cítit mouka a nakonec dozdobíme čerstvou majoránkou.
Místo moukou, můžeme polévku zahustit tím, že rozmixujeme 1/3 čočky.