0
K pokladně

Risotto Parmigiano s pečenými cherry rajčaty

Risotto Parmigiano s pečenými cherry rajčaty

Délka přípravy

Do půl hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

75 g Rýže carnaroli
25 g Máslo
250 ml Kuřecí vývar
50 ml Bílé víno
5 ks Cherry rajčata
35 g Parmazán
25 g Šalotka

Postup přípravy

1. Připravíme si suroviny

Rajčata opláchneme pod studenou vodou. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Parmazán nastrouháme na jemné straně struhadla. Předehřejeme si troubu na 180°C.

2. Opečeme cherry rajčata

Cherry rajčata vložíme do pekáčku, pokapeme třemi lžícemi olivového oleje (na 2 porce) a dáme péct do předem vyhřáté trouby (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C na 10 min.

3. Začneme se základem na risotto

Do kastrolu přidáme tři polévkové lžíce olivového oleje (na 2 porce), který rozehřejeme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plamen na střední a vložíme nakrájenou šalotku, kterou opékáme 1-2 minuty. Šalotka by neměla být spálená, měla by zůstat bílá.

4. Uvaříme rýži

Do kastrolu s opečenou šalotkou přidáme rýži, kterou taktéž krátce opečeme po dobu jedné minuty. Následně zalijeme bílým vínem, kuřecím vývarem (trošku si ponecháme bokem, kdyby ke konci byla rýže nedovařená) a rýži vaříme cca 15 -17 minut na nízkém plameni, dokud se nám vývar nevyvaří a rýže nezměkne. Pokud rýže bude ještě tvrdá, přilijeme zbytek vývaru a rýži dovaříme.

5. Dokončíme risotto

Ke konci přidáme do risotta parmazán, máslo, dochutíme solí a pepřem, důkladně promícháme a stáhneme z ohně. Hotové risotto servírujeme v hlubokém talíři či misce a nakonec ozdobíme upečenými rajčaty.

Nakupte potřebné ingredience

Rýže carnaroli (75 g)

Máslo (25 g)

Kuřecí vývar (250 ml)

Bílé víno (50 ml)

Cherry rajčata (5 ks)

Parmazán (35 g)

Šalotka (25 g)