0
K pokladně

Staročeská Kulajda

Staročeská Kulajda

Délka přípravy

Do půl hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

0.12 g Máslo
0.02 g Hladká mouka
1500 ml Kuřecí vývar
4 ks Brambory
30 g Sušené houby
0.005 g Sůl
0.333 g Pepř
9 g Cukr krupice
0.05 lžíce Ocet
250 ml Zakysaná smetana
30 g Čerstvý kopr
4 ks Vejce

Postup přípravy

1. Začneme s jíškou

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, které zaprášíme moukou a promícháme, aby vznikla jíška. Tu pak za stálého míchání postupně zalijeme vývarem.

2. Krájíme a vaříme

Připravíme si oloupané brambory a houby. Obojí nakrájíme na kostičky. Přidáme je do polévky a přisypeme sůl s pepřem. Vše necháme vařit zhruba 15 minut, dokud nám brambory nezměknou.

3. Dochucujeme

Ve finále kulajdu dochutíme cukrem a podle chuti můžeme přidat i trochu octa. Tradiční česká dobrota je připravena k servírování!

Nakupte potřebné ingredience

Máslo (0.12 g)

Hladká mouka (0.02 g)

Kuřecí vývar (1500 ml)

Brambory (4 ks)

Sušené houby (30 g)

Sůl (0.005 g)

Pepř (0.333 g)

Cukr krupice (9 g)

Ocet (0.05 lžíce)

Zakysaná smetana (250 ml)

Čerstvý kopr (30 g)

Vejce (4 ks)