0
K pokladně

Domácí tagliatelle

Domácí tagliatelle

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g hladká mouka
5 ks vejce
1 lžíce olivový olej

Postup přípravy

1. Příprava těsta

Mouku vysypejte na pracovní plochu na jednu hromadu. Nahoře vytvořte důlek a vyklepněte do něj všechna vejce i lžíci olivového oleje. Směs postupně zapracujte do hladkého tuhého těsta o konzistenci plastelíny. (cca 5 min). Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na 30 min odpočinout do lednice pro propojení ingrediencí a zvláčnění. Mezitím můžete připravit omáčku :)

2. Zpracování těsta ručně

Odpočinuté těsto vyválejte válečkem na přibližně 3mm vysoké a 30 cm dlouhé pláty. Těsto při válení příliš neprosypávejte moukou. Pláty přes sebe přeložte a nakrájejte z nich libovolně široké nudle. Pláty můžete také srolovat do válečku a nakrájením vám vzniknou „hnízda“ těstovin. Nakrájené nudle několikrát prohoďte v rukou, aby se oddělily, a můžete ihned vařit v osolené vroucí vodě cca 3 min. Pro uchování prosypejte moukou, nechte volně usušit a skladujte v uzavřené dóze.

3. Zpracování těsta strojkem

Následně těsto vyválíme na tenké pláty a nakrájíme je na šířku asi 15 cm dle velikosti strojku. (Nemusíme je válet tak tenké, jako při ručním zpracování. Strojek dodělá práci za nás). Ve strojku postupně vyválíme těsto na požadovanou tloušťku tak, že postupně proháníme těsto přes nejširší pláty až na požadovaný nejmenší stupeň. Důležité je těsto nepřemoučit! Mouku tedy přidáváme jen v případě nutnosti. Vybereme správný nástavec, v našem případě na tagliatelle a z připravených plátů vykrojíme nudle. Nakrájené nudle několikrát prohoďte v rukou, aby se oddělily, a můžete ihned vařit v osolené vroucí vodě cca 3 min. Pro uchování prosypejte moukou, nechte volně usušit a skladujte v uzavřené dóze.

4. Dobrou chuť

K domácím Tagliatellům doporučujeme podávat například boloňské ragú či omáčku se smetanou a houbami. Variant je ale mnoho, fantazii se tedy meze neklamou. Přejeme dobrou chuť :)

5. Tipy

Pokud čerstvé těstoviny používáte jako přílohu k omáčkám, nikdy je nevařte s olejem. Jejich povrch by byl hladký a omáčka by na těstovinách neulpívala. Semolina neboli semolinová mouka je vyrobena z tvrdozrné pšenice a připomíná tak krupici. Má vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index. Těstoviny ze semoliny mají krásnou nazlátlou barvu a navíc se nelepí ani nerozvaří. Pokud vám doma dojde a nákup na košíku přijedete až po večeři, použijte jakoukoli tvrdou případně hladkou mouku typ 00

Nakupte potřebné ingredience

hladká mouka (500 g)

vejce (5 ks)

olivový olej (1 lžíce)