0
K pokladně

Marinovaný losos

Marinovaný losos

Délka přípravy

Do půl hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

140 g 2 zhruba 140g filety lososa s kůží
3 lžíce 3 lžíce hrubé mořské soli
6 lžíce 6 lžíce cukru
1 lžíce 1 lžíce nahrubo rozdrceného černého pepře
0.09 lžíce 3 lžíce vodky
2 lžíce 2 lžíce kopru
1 ks 1 citron
0.38 lžíce 4 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce 2 lžíce bílého vinného octa

Postup přípravy

1. Připravte si filety

Filety položte kůží navrch a v každém udělejte několik šikmých, asi 3 mm hlubokých řezů.

2. Příprava marinády

V misce smíchejte sůl, 3 lžíce cukru a pepř. Čtvrtinu směsi rozprostřete na dno mělké nekovové nádoby. Na podušku položte 1 filet kůží dospod, pokropte ho polovinou vodky a rovnoměrně posypte druhou čtvrtinou směsi a vším koprem.

3. Ochucení filetu

Druhý filet obraťte masem navrch, posypte třetí čtvrtinou suché směsi a pak položte kůží navrch na první filet. Kůži potřete zbývající třetinu suché směsi a pokropte zbytkem vodky.

4. Uležení lososa

Lososa přikryjte kusem plastové fólie a přiklopte velkým plochým talířem nebo prkénkem a to zatižte závažím. Takto uložte na 24 hodin do chladničky. Po prvních a znovu po druhých 5-6 hodinách slijte všechnu tekutinu, která se v nádobě nahromadila. Po uplynutí doby lososa převraťte a nechte v chladničce dalších 24 hodin, během nichž ho dvakrát převraťte.

5. Příprava omáčky

Ze zbylých, zatím nepoužitých, přísad a kopru ušlehejte v mixéru nebo metlou hladkou omáčku, kterou vzduchotěsně přikryjte a dejte na nejméně 1 hodinu do chladničky. Těsně před podáváním do ní vmíchejte nasekaný kopr.

6. Máme skoro hotovo

Z filetů lososa pečlivě seškrábejte všechno koření a položte je kůží dospod na prkénko. V šikmém sklonu nakrájejte maso na tenké plátky a zároveň odřízněte od kůže. Lososa předložte posypanými lístky kopru a doplntě citronem a hořčicovou omáčku.

Nakupte potřebné ingredience

2 zhruba 140g filety lososa s kůží (140 g)

3 lžíce hrubé mořské soli (3 lžíce)

6 lžíce cukru (6 lžíce)

1 lžíce nahrubo rozdrceného černého pepře (1 lžíce)

3 lžíce vodky (0.09 lžíce)

2 lžíce kopru (2 lžíce)

1 citron (1 ks)

4 lžíce dijonské hořčice (0.38 lžíce)

2 lžíce bílého vinného octa (2 lžíce)