Český Angus - steak & burger

Český Angus exkluzivně na Košíku

Společně s řezníkem Martinem Kloudou jsme vybrali českého býka plemene Angus, který vyrostl na farmě u Znojemska. Maso je vyzrálé 45 dní a díky tomu je opravdu křehké, chutné a steak se zaručeně povede. Na výběr máte limitovaný počet 10 druhů steaků a šťavnatý burger. Věříme, že vám bude chutnat a už teď se můžete těšit na naše další řeznické speciality!

Náš Angus

Plemeno:  Aberdeen Angus

Původ: ČR

Poražen: 24. 5. 2019

Stáří: 18 měsíců

Doba zrání masa: 45 dní

Řezník: Martin Klouda

Když steak, tak z Anguse
  • Angus je speciální masné plemeno vyšlechtěné pro fantastické steaky nejvyšší kvality.

  • Náš Angus vyrostl na českých pastvinách a byl poražen speciálně pro Košík. Garantujeme jeho původ a kvalitu!

  • Řeznictví Maso Klouda je odborníkem na stařené maso s mnohaletou praxí. Zaručuje prvotřídně zpracované, šťavnaté a křehké steaky.

  • Staření masa je dlouhý a komplexní proces. Část poraženého býka se vyvěsí v chladícím boxu na 45 dní. Ze svaloviny se začne uvolňovat kyselina mléčná, díky které získá maso křehkost a chuť, a až následně se naporcuje.

Slovo řezníka Kloudy
Jak pracovat se steaky
  1. Vyberte si typ steaku podle svých preferencí. Pokud dáváte přednost prorostlejším částem, sáhněte například po Côte de bœuf, pokud libovějším, pak doporučujeme třeba Ball tip.
  2. Maso uchovávejte v lednici při teplotě 0-4°C.
  3. Před přípravou vyndejte z lednice i obalu a nechte hodinu tzv. vydýchat při pokojové teplotě.
  4. Steak lehce potřete olivovým olejem a dále nedochucujte!
  5. Doporučujeme připravovat na pánvi nebo grilu s konstantní teplotou (plynový nebo elektrický).
  6. Pro stupeň medium pečte 2-3 minuty z každé strany.
  7. Následně sundejte z pánve a stejně dlouhou dobu, co se pekl, jej nechte opět vydýchat (například v předehřáté troubě, aby maso neztratilo teplotu).
  8. Před podáváním okořeňte podle své chuti - sůl, pepř, bylinky.
Jak poznáte správné propečení
Ideálním pomocníkem je teploměr, který zapíchněte do nejširší části a změřte teplotu uvnitř steaku:
  • Rare - cca 51°C, uvnitř stále do červena zbarvený
  • Medium rare - 54-56 °C, vnitřek je zbarven do růžova
  • Medium – 61-65 °C teplý, střed by měl stále zůstat narůžovělý
  • Well done  – více než 70 °C, steak je propečený zcela do hnědé barvy
Vyzkoušejte test pomocí palce a prstů na ruce. Podle požadované propečenosti se dotkněte jednotlivých prstů a druhou rukou zatlačte na část dlaně pod palcem. Tuhost spodní části palce při dotyku jednotlivých prstů s palcem by měla odpovídat tuhosti steaku dané propečenosti:
  • Rare - palec a ukazováček
  • Medium rare - palec a prostředníček
  • Medium - palec a prsteníček
  • Well done - palec a malíček
U většiny našich steaků doporučujeme stupeň medium.
Vyladěné přílohy
Doporučené nápoje
Nechte se inspirovat
Ball tip
Picanha
Rump
Flank
Skirt
Šťavnatý burger
Připravíte snadno a rychle

Maso nechte do poslední chvíle v chladu, aby neztratilo tvar. Než umístíte na gril, udělejte uprostřed menší důlky, aby si burger zachoval správný tvar. Maso opečte 4 minuty z každé strany a po obrácení dejte na vršek plátek sýru chedar. Nakonec dejte burger odpočinout na 4 minuty do trouby. (U grilování stačí maso zabalit na chvíli do alobalu.)

Připravíte snadno & rychle
Zobrazit recept
Chuck roll
Rib Eye
Striploin
T-bone
Svíčková palec
Nahlédněte s námi do řeznictví