Časově náročný
1 porce
Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř ho osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži. Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou. Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát. K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek. Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek. Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.
TIP: Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.
Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby. Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.